Muziek kopen online

Vandaag de dag maken veel mensen gebruik van het internet om zo hun muziekvoorraad aan te vullen met de meest nieuwste hits en singles die in omloop zijn. Dankzij de handige programma’s als Itunes, kan men snel en eenvoudig muziek aanschaffen. Omdat Itunes gekoppeld is aan een digitale music store kan men snel hun muziek downloaden en het daarna direct beluisteren in de digitale jukebox. Helaas gebeurt het aanschaffen van muziek niet altijd via deze legale kanalen en is er een groot aantal aan piraten op het wereldwijde web te vinden die de muziek illegaal publiceert.

Uit diverse  rapporten is naar voren gekomen dat Nederland het verkeerde voorbeeld geeft in de digitale muziekmarkt. De welbekende organisatie International Federation of the Phonographic (IFPI), heeft laten weten dat er een groei en verbreding zichtbaar is, maar tegelijkertijd is de bedreiging door piraterij groot.  De IFPI vindt dan ook dat internetproviders meer actie moeten ondernemen in deze strijd tegen onder andere de muziek piraterij.

Daarnaast werken de diverse programma’s als BearShare, LimeWire, FrostWire, etc. ook niet mee om de piraterij tegen te gaan. Via deze programma’s kan men zeer snel zonder betaling muziek downloaden. Veel platenmakers en zangers hebben last van deze illegale vorm van muziekhandel, hun singles en albums worden hierdoor aanzienlijk minder verkocht op de legale manier waardoor een enorme daling van de verkoopcijfers zichtbaar is. Zo heeft de muziekindustrie het afgelopen decennium een forse daling van maar liefst 50 procent doorgemaakt, naast een teruglopende economie was piraterij de belangrijkste reden van deze sterkte daling.

Daarnaast is uit diverse rapporten en onderzoeken naar voren gekomen dat de welkbende digitale muziek jukebox “Itunes”, juist interessant is voor muziekpiraterij. Veel van deze piraten maken gebruik van de hierboven genoemde programma’s om zodoende de muziek eerst te ontdekken voordat ze overgaan tot het kopen en downloaden via Itunes. Omdat de muziekkwaliteit van Itunes hoger ligt dan de illegaal gedownloade versies, worden illegale downloadprogramma’s minder gebruikt.

 

Tags: × × × × ×